Welke virusscanner adviseer jij?

Deel dit artikel

,

In zijn laatste nieuwsbrief schrijft Menno Schoone het volgende hierover:

In het verleden liet de virusscanner van Microsoft (die toen nog Windows Defender genoemd werd) regelmatig steken vallen, en was het zeker zinvol om een alternatieve scanner te installeren. Sinds Windows 10 is de kwaliteit van de beveiligingstool van Microsoft (die inmiddels Windows-beveiliging heet) echter enorm verbeterd! Windows-beveiliging is een realtime scanner waarmee Windows op geavanceerde wijze wordt beveiligd tegen virussen, malware, ransomware, spyware en soortgelijke bedreigingen. Daarnaast bevat Windows-beveiliging een firewall voor de internetverbinding en een phishing- en SmartScreen-filter voor de browser Edge. En voor het geval een besmetting aan het oog van de beveiliging is onttrokken, wordt de pc periodiek gescand op besmettingen.

Je kan je dus afvragen of het nog wel zinvol is om een alternatieve scanner te installeren. Onafhankelijke tests (zoals die van AV, zie www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/; kolom Protection) laten in ieder geval al jaren zien dat de beveiliging van Microsoft net zo goed beveiligt als alternatieve scanners. Daarbij komt dat alternatieve scanners vaak ongemerkt voor vage problemen zorgen. Vandaar dat ik thuisgebruikers al jaren adviseer om op Windows-beveiliging te vertrouwen.

 Het advies is om de gratis scanners sowieso te negeren aangezien deze niet alleen slechter presteren, maar de gebruiker ook voortdurend lastigvallen met irritante pop-ups over de betaalde versie. Denk je er toch over om Windows-beveiliging te vervangen door een alternatieve scanner, realiseer je dan dat deze vooral voor een veilig gevoel zorgen maar dat het er niet per se veiliger op wordt... Gratis scanners voegen qua veiligheid niets toe en bij de betaalde scanners gaat het voornamelijk om de extra's (voor zover die daadwerkelijk een toegevoegde waarde hebben).