Werkgroep Linux

Deel dit artikel

,

Werkgroep Linux

Linux is een besturingssysteem (operating system) voor pc's, laptops en Android-telefoons. Linux werkt op velerlei hardware van micropc’s (zoals Raspberri Pi en Arduino) tot aan mainframes, zowel op de desktop, embedded en op bestandsservers (NAS), web- en databaseservers. Linux bouwt voort op het operating system Unix.

Distributies

Linux bestaat uit de kernel, het eigenlijke operating system, aangevuld met drivers, de windowmanager, systeemprogramma’s en toepassingen (apps). Het geheel is gebundeld in zogenaamde distributies (distro’s), zoals Debian, Fedora en OpenSuse. Ook het zelf samenstellen van een distributie is mogelijk. Verder bestaan er reeds meer dan 200 afgeleide distro’s, waaronder Ubuntu, Linux Mint, Zorin of Kaos Linux. Sommige distro’s zijn gespecialiseerd in een bepaald onderwerp, zoals multimedia, muziek of wetenschappelijke programmatuur; andere doen een poging om zoveel mogelijk op Windows te lijken, waarmee de overstap naar Linux wordt vergemakkelijkt.

Gratis software

In een distributie zijn reeds allerlei in de dagelijkse praktijk toegepaste veel softwarepakketten aanwezig, zoals bestandsbeheer, internetbrowser, e-mail, grafische programma’s (tekenen) en multimedia, voor zowel persoonlijk als in toenemende mate voor zakelijk gebruik. Daarvoor bevat de distributie kantoorsoftware: agenda, contacten, tekstverwerking, spreadsheet, database, presentatie, alsmede software om zelf te programmeren en diverse hulpmiddelen. Ook de gamer komt ruimschoots een zijn trekken. En dit alles gratis.

De meeste distributies worden twee keer per jaar in een nieuwe release uitgebracht. Daarnaast worden desgewenst dagelijks en  automatisch veiligheidsupdates geïnstalleerd. De gebruiker heeft steeds de controle hierover.

Open Source software

Het is open source, hetgeen wil zeggen dat u de broncode waarmee het programma is geschreven kunt downloaden, lezen en zelfs mag aanpassen. De code wordt gepubliceerd onder een open licentie. Voorwaarde voor gebruik is dat u de eventuele zelf gemaakte aanpassingen ook weer als open source verspreidt onder dezelfde open licentie. Een bekende licentie is de LGPL, tegenwoordig is versie 3 actueel. Onder welke licentie de software ter beschikking wordt gesteld wordt bij elk programma vermeld en de licentie dient bijgeleverd te zijn.

Iedereen kan daarmee andermans fouten en ongewenste zaken opsporen en verbetervoorstellen indienen bij de ontwikkelaar. Wereldwijd zijn daar heel veel professionele programmeurs mee bezig, voor ons. Daarom verbetert Linux elke dag. Met het geautomatiseerde updatesysteem in Linux profiteert u daar dagelijks van.

Linux is gratis en legaal te downloaden, te installeren, maar ook te delen of verder te verspreiden. Er hoeft dus niets meer te worden bijgekocht en het werkt out of the box. Toch bestaat er ook professionele software voor Linux, waarvoor wel moet worden betaald. Ook is in sommige distributies (gratis) propriëtaire software opgenomen, vaak drivers en codecs voor multimedia toepassingen. Of deze moeten naderhand worden geïnstalleerd.

Installatie

Een linuxdistributie wordt meestal geleverd in de vorm van een iso-bestand. Het iso-bestand kan van de website van de gekozen distributie worden gedownload en moet op DVD worden gebrand of desgewenst op een USB-stick worden overgezet. Handleidingen en software daarvoor worden bijgeleverd of kunnen van het web worden verkregen.

Tevens zijn voor het uitproberen zogenaamde live DVD’s beschikbaar. Deze installeren niets op de harde schijf, maar zijn volledig functioneel. Bevalt het, dan kan Linux op de harde schijf worden geïnstalleerd. Uitproberen of installeren kan ook in VirtualBox.

Single en dual boot

Installatie kan met de gemaakte opstartbare DVD of USB-drive plaats vinden op de PC in plaats van, maar ook naast een bestaande Windows installatie (tot en met versie 10). Dit laatste heet dual boot. De hardware eisen zijn dikwijls gering, zodat ook oude PC’s, die niet meer geschikt zijn voor Windows kunnen voldoen. Voor oude Pc’s bestaan uitgeklede of minimale distro’s. De recente Linux distributies vereisen tegenwoordig ook veel geheugen en een snelle processor. De Werkgroep Linux kan daarbij raad geven.

Bij installatie worden 2 of meerdere partities aangemaakt. De Windows partitie (C-schijf) dient dus te worden ingekrompen om ruimte voor deze extra partities te maken. De meeste distro’s hebben hier tools voor opgenomen in het installatie menu. Diverse daarvan ondersteunen tegenwoordig ook UEFI-boot.

Op de hoogte blijven

De Linux werkgroep is op de meeste bijeenkomsten aanwezig voor vragen. Op internet is veel documentatie te vinden, zie de volgende websites:

Lees vooral eerst de handleidingen, die in ruime mate beschikbaar zijn.

Contact

Kom langs op de reguliere HCC bijeenkomsten en stel uw vragen aan Werkgroep Linux. Gevorderde Linux gebruikers worden verzocht eens een bijdrage te leveren in de vorm van een presentatie . Of neem deel aan een specifiek project. Ook kunt u uw vragen mailen naar het bestuur, die de vragen doorzet naar de werkgroep. 

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!zuid-holland

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden