Android is bij velen bekend als besturingssysteem voor smartphone en tablet van diverse merken. Apple heeft voor iPhone en iPad uitsluitend zijn eigen iOS als besturing. Minder bekend van Google zijn Android Auto, Android TV en Android Wear OS. Android Go is daar recent aan toegevoegd.
Hiervan volgen korte omschrijvingen.
Android Auto
De mogelijkheden en met name de beschikbaarheid in Nederland zijn zeer beperkt. Android Auto is een aangepaste versie van Android om een ingebouwd systeem te vervangen waarmee je kan navigeren, bellen of muziek luisteren. Je gebruikt Android Auto door je smartphone met de auto te verbinden of op het display van compatibele auto’s.
In de loop van de tijd zijn er steeds meer functies bijgekomen. De belangrijkste kwam eind 2016, want toen werd Android Auto als app gelanceerd. Vandaag de dag is de app nog steeds niet in Nederland verkrijgbaar, maar daar is een logische reden voor: je mag in Nederland je smartphone niet gebruiken tijdens het rijden.
Android TV
Android TV is een speciale Android-versie die is geoptimaliseerd voor het grote scherm van smart tv’s. Android TV wordt door steeds meer smart tv-fabrikanten ingebouwd. Ok zijn er losse apparaten waarop Android TV is geïnstalleerd die je kan aansluiten op je tv. De software richt zich op het snel en gemakkelijk bekijken van content, die jij op dat moment graag wilt zien. Android TV biedt ook de mogelijkheid om apps en games uit Google Playstore te installeren. Zo heb je via apps toegang tot allerlei content van een externe bron en op de tv af kan spelen. Dit geldt b.v. voor YouTube waarmee je via je tv naar video’s kunt zoeken en deze kunt afspelen. Ook Android-games kun je op het grote scherm spelen, waarbij de smartphone of tablet als controller wordt gebruikt. De mogelijkheden van Android TV blijven nog wat achter in vergelijking met Android op een tablet.
Android Wear
Android Wear is een besturingssysteem voor smartwatches en wearables. Het is ontwikkeld met voornamelijk twee functies n.l. tijd aflezen en notificaties ontvangen. Veel horlogeontwerpen zijn beschikbaar en er zijn nog veel meer te downloaden. Je krijgt een notificatie voor ontvangen sms- en whatsapp-berichten, tweets waarin je vermeld wordt, Facebook-updates, e-mails en meer. In eerste instantie kon je Android-smartwatch alleen gebruiken wanneer het was gekoppeld aan een Android-smartphone of iPhone. Er zijn inmiddels ook smartwatches die over Wifi beschikken en dus rechtstreeks verbinding kunnen maken met internet.
Wearables zijn kleine draagbare apparaatjes die je op je kleding, je arm of ergens anders kan dragen. Voorbeelden zijn slimme armband, brillen, lenzen, stappenteller, fitnessband, chip in sportschoen of kleding met thermometers. Bij veel wearables draait het om iemands gezondheid, andere zijn een verlengstuk van de smartphone.
Android voor smartphone en tablet
Android is een populair besturingssysteem die we terugvinden op tablets en smartphones van een groot aantal fabrikanten. In september 2008 werd de eerste officiële Android-versie door Google uitgebracht. In de jaren er na zijn veel verschillende versies uitgebracht met diverse zoete namen. Recente versies zijn Android 8.0 (Oreo)- augustus 2017 en Android 9 (Pie) augustus 2018. Elke nieuwe update van het Android-besturingssysteem is een gratis, volledig werkend, mobiel opensource besturing dat fabrikanten kunnen gebruiken om apparaten te maken.
Programma’s op mobiele apparaten worden apps genoemd. Smartphones en tablets worden standaard geleverd met een aantal apps. Andere apps kunnen worden gedownload. Het verdient aanbeveling om apps uitsluitend uit bekende bronnen te downloaden.
Android Go
Eigenlijk was Android Light ook een prima naam geweest. Android Go is een lichtere versie van Android, bedoeld voor goedkopere telefoons met minder krachtige hardware, minder geheugen en minder opslag. Het neemt aanzienlijk minder opslagruimte in beslag en de apps starten gemiddeld zo’n 15 procent sneller op. Open je de Play Store op een Android Go-toestel, dan wordt direct een selectie van geoptimaliseerde apps geopend. Zo zijn er bijvoorbeeld Facebook Lite en Skype Lite. De wat meer intensievere apps lopen wat minder soepel. Aangepaste versies van Google zijn o.a. YouTube Go en Google Maps Go.
Android Things
Android Things moet het Internet of Things veiliger gaan maken.
Het besturingssysteem voor het Internet of Things is een geminimaliseerde versie van Android die ook op apparaten draait met hele minimale specificaties, zoals slimme luidsprekers, schermen en andere apparaten die niet te veel processorkracht kunnen missen en maar weinig geheugen hebben. Daar valt bijvoorbeeld ook de Raspberry Pi onder.
Android One
Android One is een kale, gebruiksvriendelijke versie dat gestript is van applicaties die je niet mist in je dagelijks gebruik.
Android One is begonnen als een project van Google, waarmee het mensen met een beperkt budget ook alle voordelen van een smartphone, tablet en smartwatch biedt. In samenwerking met verschillende fabrikanten ontwikkelde Google toestellen met een laag prijskaartje. Tegenwoordig zijn er ook high end smartphones van Nokia met Android One als besturingssysteem.
Wat je met een Android One telefoon kunt doen, hangt af van het smartphone model. De goedkopere toestellen zijn voornamelijk geschikt voor basisgebruik zoals bellen en internetten. Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon foto's maken, filmpjes kijken en naar muziek luisteren. Een Android One smartphone heeft verschillende voordelen. Waar je bij andere Android toestellen moet wachten tot de nieuwste Androidversie beschikbaar is, krijg je bij Android One direct de meest recente versie aangemeten. Daarnaast worden veiligheidsupdates gelijk vanuit Google gestuurd, waardoor je altijd als eerste de meest recente Android apps downloadt en gebruikt. Doordat Android One toestellen geen toevoegingen hebben van smartphone fabrikanten, neemt het systeem weinig ruimte in beslag. Zo blijft er genoeg plek over voor je favoriete apps.