Willem van der Poel behaalde in 1950 zijn ingenieursdiploma aan de toenmalige TH Delft, met als afstudeeropdracht de eerste in Nederland gemaakte computer. Bijna 70(!) jaar later spreekt PC-Active de computerpionier, al vele jaren trouw HCC-lid.
Het is bijna onvoorstelbaar dat de inmiddels 92-jarige Willem van der Poel nog zo’n jeugdige en energieke indruk maakt. En dat iemand die rekenen nooit onder zijn favoriete vakken schaarde. “Ik ben altijd een slechte hoofdrekenaar geweest. Daarom heb ik al heel vroeg gezocht naar hulpmiddelen om mij het rekenen te vergemakkelijken”, vertelt hij laconiek.
We treffen Willem van der Poel in de kelder onder de TU Delft waar zich de Studieverzameling bevindt, een bijna 2.000 vierkante meter groot labyrint bomvol met machines en apparatuur uit de rijke geschiedenis van de elektrotechniek. Een team vrijwilligers, voornamelijk oud TU-medewerkers, komt hier elke maandag bijeen om de apparatuur werkende te krijgen of te houden, en desgewenst te demonstreren. 

Lees het hele artikel HIER