Afdrukken

Om je online accounts te beveiligen, heb je sterke en unieke wachtwoorden nodig. Speciale tekens, kleine letters en hoofdletters door elkaar en het liefst zo lang mogelijk. Al deze wachtwoorden onthouden, is niet te doen. Daarom is het raadzaam om gebruik te maken van een wachtwoordmanager: een digitale kluis die al je wachtwoorden bewaart.

Dankzij deze kluis hoef je slechts één sterk hoofdwachtwoord te onthouden. Dit vormt de toegang tot alle andere wachtwoorden. Er zijn echter veel verschillende managers op de markt, die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Zo bestaan er verschillen in de beschikbare functies, gebruiksvriendelijkheid en de manier van beveiligen.

Het gebruik van een manager is niet zonder risico. De meeste gebruikers bewaren de wachtwoordenkluis in de cloud, wat een reden is om kritisch naar de veiligheid en privacy te kijken. Hierbij ben je namelijk ook afhankelijk van de beveiliging van de betreffende clouddienst.

Kluis ook offline te bewaren

Toch zijn er ook managers die de kluis offline bewaren, zoals KeePass. Het voordeel is dat de gebruiker zelf verantwoordelijk is voor de beveiliging en plek waar de wachtwoorden opgeslagen zijn. Een nadeel van de offline variant is dat de gebruiker wel op de versleutelingstechniek van de manager moet vertrouwen.

Toch is het gebruik van een wachtwoordmanager veiliger dan je wachtwoorden opslaan in een bestand op je pc, in je browser of ze simpelweg te onthouden. De kluis is

doorgaans goed versleuteld en de bedrijven achter de paswoordmanagers beweren dat jij de enige bent die het hoofdwachtwoord weet. Om je op weg te helpen bij het kiezen, lees je hieronder een aantal voor- en nadelen van veelgebruikte managers.

Dashlane

Dashlane is een van de bekendste en populairste managers op de markt. Deze staat bekend als een erg gebruiksvriendelijke manager met veel voordelen, waaronder:

Toch kent deze manager ook nadelen. De premiumversie kost zo’n 40 euro per jaar. Ga je voor de gratis versie, dan kun je de dienst slechts op één apparaat gebruiken, omdat synchronisatie niet wordt ondersteund. Ook kan de versie voor mobiel een stukje gebruiksvriendelijker.

LastPass

LastPass is net als Dashlane een van de meest gebruikte wachtwoordmanagers. Ook deze kent een aantal voordelen:

Ook deze manager kent een flink prijskaartje: zo'n 32 euro per jaar. De gratis versie ondersteunt geen mobiele apps. Ook is het bij deze versie niet mogelijk om op een veilige manier wachtwoorden te delen. En wellicht het grootste nadeel: de veiligheidsproblemen die LastPass in het verleden heeft gehad.

KeePass

KeePass is een vreemde eend in de bijt. Er zijn verschillende varianten van deze manager, waaronder diverse browseruitbreidingen en Android-apps. Ook is je kluis niet opgeslagen in de cloud, maar op je computer. Wil je je wachtwoorden en gegevens toch synchroniseren op meerdere apparaten, dan heb je daarvoor een aparte clouddienst nodig, zoals Dropbox. Een aantal voordelen:

Op het gebruiksgemak valt wel het een en ander aan te merken: inloggen en wijzigen van wachtwoorden gaat niet automatisch, maar vereist meer handelingen. KeePass is een aanrader voor de ervaren gebruiker die op het gebied van privacy en veiligheid graag zelf de touwtjes in handen houdt.

Overige managers

Natuurlijk zijn er nog tal van andere manangers, waaronder Enpass, 1Password en Keeper Individual. Let bij het kiezen vooral op de punten die voor jou belangrijk zijn: wel of geen opslag in de cloud, al dan niet betaald, synchronisatieopties en de mogelijkheden voor op je telefoon.

Bron: NU.nl