Bereid je iPhone of iPad voor op iOS 13 en iPadOS
 
In september komt iOS 13 en iPadOS beschikbaar voor de iPhone, iPad en iPod Touch en dat is goed nieuws! Want iOS 13 en iPadOS bevatten een hoop nieuwe opties en functies, maar ook enkele handige en welgekomen verbeteringen.
Zodra iOS 13 en iPadOS beschikbaar is kun je deze downloaden en installeren op je iDevice. Dat gaat in de meeste gevallen goed en zonder verdere problemen, toch kun je jouw iPhone of iPad voorbereiden zodat je straks direct aan de slag kan en eventuele problemen kunt beperken.
Stap 1: Ondersteunt mijn iPhone, iPad of iPod Touch iOS 13 en iPadOS?
iOS 13 is te installeren de iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr en iPod Touch 7e generatie. iPadOS wordt ondersteund op de iPad 2017 of nieuwer, iPad Air 2, iPad Air 2019, iPad mini 4 of nieuwer en alle iPad Pro modellen.

Stap 2: Zorg voor voldoende vrije ruimte
Net zoals iOS 12 zal iOS 13 minder ruimte in beslag nemen op je iDevice en tijdens het installeren. Toch heb je minstens ±1,8 GB vrije ruimte nodig op je iPhone, iPad of iPod Touch wanneer je iOS 13 of iPadOS wil installeren. Dit kun je controleren via Instellingen ▸ Algemeen ▸ iDevice-opslag. Opslagruimte vrijmaken kan met behulp van deze tips. 
Stap 3: Beschik je over de juiste versie van iOS?
Om iOS 13 of iPadOS te kunnen installeren moet je in het bezit zijn van iOS 12. Dit houdt in dat wanneer je nog iOS 11 of lager gebruikt op je iPhone of iPad moet je deze updaten. Dit kan via iTunes of via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Software-update. Let hierbij wel op dat je iDevice straks ook daadwerkelijk iOS 13/iPadOS kan installeren, dit kun je terugvinden in stap 1.
Stap 4: Update al je applicaties
Zeker in de dagen voor de lancering is het aan te raden om alle apps op je iDevice te updaten naar de laatste versie. Vaak zijn deze dan al iOS 13 en iPadOS 'geschikt' en kun je ze onmiddellijk na de systeemupdate gebruiken. In sommige gevallen werken bepaalde apps niet onder de nieuwste iOS-versie, veel ontwikkelaars brengen daarom vlak voor de iOS-release een update uit voor hun applicatie. Dat is goed, want hierdoor kunnen deze niet voor problemen zorgen als de nieuwe software op je iDevice staat.

Stap 5: Zorg ervoor dat je een iCloud account hebt
Het is steeds belangrijker om een iCloud account te hebben. Ook in iOS 13 is het handig dat je verbonden bent met iCloud, bijvoorbeeld voor de Zoek mijn-app. Een iCloud account is niet verplicht, maar het is wel aan te raden. Je moet overigens niet persé een @icloud.com adres bezitten, je kunt namelijk ook een iCloud account aanmaken met je huidig e-mailadres.
Daarnaast raden we aan dat iedere persoon een eigen iCloud heeft, dus koppels kunnen het beste iedere een eigen account hebben, in plaats van één delen.
Een iCloud account wordt gekoppeld aan je Apple ID, mocht je deze in het bezit hebben ga dan naar Instellingen ▸ je naam ▸ iCloud en log in met je Apple ID. Heb je deze nog niet, dan kun je deze gratis aanmaken. Volg hiervoor deze stappen. Wil je meer weten over iCloud en hoe dit precies werkt, bekijk dan deze iCloud handleiding hier.
Stap 6: Zorg voor een goede back-up
Nieuwe software, er bestaat altijd een kans dat je jouw iPhone of iPad volledig zal moeten worden hersteld omdat er iets mis gaat tijdens het uitvoeren van de update. Dat is jammer, maar kan voorkomen. Gelukkig ben je dan niet al jouw gegevens kwijt als je een back-up (reservekopie) kunt terugplaatsen. Deze kun je vanzelfsprekend maken via iTunes, het is dan wel belangrijk dat je een gecodeerde reservekopie maakt. Daarnaast kun je ook online een back-up maken via iCloud, dit kan vanaf je iDevice via Instellingen ▸ je naam ▸ iCloud ▸ iCloud-reservekipie ▸ Maak nu reservekopie. 

Stap 7: Extra veiligheidsmaatregelingen
Nieuwe software is een mooie aangelegenheid om je Apple ID en iCloud optimaal te beveiligen. Sinds iOS 10 heeft Apple het min of meer verplicht om een extra verificatie te gebruiken. Ook is deze beveiliging verplicht als je sommige functies wilt gebruiken. Wie dit nog niet heeft gedaan kan vandaag nog de twee-factor-authenticatie activeren, deze authenticatie is veiliger dan de traditionele twee-staps-verificatie. Wat het verschil is, hoe de dienst werkt en hoe je deze activeert lees je hier terug.
Stap 8: Voorbereiden op de nieuwe iOS
Bij de aankondiging van iOS 13 en iPadOS hebben we de meest gestelde vragen verzameld in een handig overzicht. Hierin worden de nieuwe functies en opties besproken die de software-update met zich meebrengt. De iOS 13 en iPadOS FAQ kun je hier raadplegen. Verder hebben we al een hoop nieuwe functies voor iOS 13 besproken, een selectie vind je hieronder terug.
iOS 13 wijzigt het deelmenu drastisch met meer mogelijkheden
iOS 13 voegt uitgebreide opmaakfuncties, afzenders blokkeren en meer toe aan Mail
iOS 13 vernieuwt eindelijk de storende volumemelding
Sneller typen met behulp van Nederlandse suggesties
Externe harde schijven koppelen aan een iPhone of iPad vanaf iOS 13
Tekst selecteren, kopiëren en plakken wordt vanaf iOS 13 eenvoudiger dan ooit
iPadOS: Muis koppelen en gebruiken op een iPad
Alle tips voor iOS 13 en iPadOS

Stap 9: APPLETIPS!
Vanaf de lancering van iOS 13 en iPadOS vind je hier dagelijks meerdere nieuwe tips terug over de nieuwe iOS. Op een toegankelijke manier maken we je wegwijs in de nieuwe iOS en onthullen we bekende, minder bekende opties en geheimen. Je kunt ons op verschillende manieren volgen, het eenvoudigste is dagelijks onze website bezoeken.
Bron: APLLETIPS