Gmail laat je straks mails inplannen: zo werkt het 
 
Een Gmail-bericht inplannen dat pas een maand later verstuurd wordt? Of heb je een mail die pas over vijftig jaar zijn bestemming mag bereiken? Deze functie wordt binnenkort toegevoegd aan de Gmail-app voor Android.
Gmail mail inplannen: nieuwe functie onderweg
Verwijzingen naar de nieuwe functie zijn ontdekt in de broncode van de laatste Gmail-update, zo meldt 9to5Google. In de broncode van versie 2019.03.03 staan onder andere sporen van een ‘Schedule send’-knop. Daarmee kun je een Gmail-bericht schrijven dat pas op een later moment verstuurd wordt.
Volgens de bron kunnen gebruikers straks zelf kiezen wanneer hun bericht de deur uit gaat. Kies je voor uitgestelde verzending, dan moet het minimaal twee minuten in de toekomst, en maximaal vijftig jaar in de toekomst uitgestuurd worden. In theorie kun je dus berichten inplannen die pas in 2069 bij hun ontvanger arriveren.
 
Zodra een bericht ingepland staat, kun je op elk moment de gekozen datum aanpassen. Besluit je een mail voor volgende maand alsnog de volgende dag te versturen, dan kan
dat dus gewoon. Besluit je de ingeplande datum volledig te annuleren, dan wordt de mail weer als concept opgeslagen.
Nog niet beschikbaar
Let op: de functie is dus nog niet beschikbaar in de app zelf, er zijn enkel verwijzingen ontdekt. Dat is tevens geen garantie dat de functie al bij de eerstvolgende update in de Gmail-app verschijnt. Al in de zomer van 2018 werden verwijzingen naar uitgestelde mailtjes in de broncode gevonden. Het feit dat de functie nu vrijwel volledig wordt beschreven in de broncode suggereert echter dat hij bijna klaar is voor het grote publiek.
Gmail staat al standaard op vrijwel alle Android-smartphones, maar via onderstaande link naar de Play Store controleer je of je over de nieuwste versie beschikt. Zodra Google de ondersteuning voor uitgestelde mails uitrolt, lees je het op Android Planet.