Afdrukken

Doen en niet doen
In de meeste van onze geliefde apparaten zit een lithium-ion batterij. Dit type batterij zit onder andere in laptops, smartphones, tablets en elektrische auto’s. Een lithium-ion batterij is licht en heeft een hoge energiedichtheid. Het nadeel is dat de batterij al begint te slijten zodra hij uit de fabriek komt. Gek genoeg wordt dit proces versterkt wanneer de batterij helemaal wordt opgeladen.
Het is niet te voorkomen dat je batterij slijt, zo zit het ding nou eenmaal in elkaar. Maar je kunt er wel voor zorgen dat die zo lang mogelijk in goede conditie blijft.
Over het opladen van mobiele telefoons en laptops bestaat altijd discussie. Mag ‘ie nou wel of niet ’s nachts helemaal opladen? Is het beter om ‘m helemaal leeg te laten lopen en daarna vol te tanken?
Doen
1. Kleine beetjes opladen is prima
Echt waar? Echt waar. Zelfs al laadt je smartphone, laptop of tablet maar een paar minuutjes op, dat kan geen kwaad.
2. Houd je batterij tussen 25% en 75% vol
Houd je batterij ergens tussen bijna leeg en helemaal vol, dan gaat ‘ie het langst mee. Tussen de 45% en 75% is een nog betere marge. Het allerbeste is om je telefoon tussen 65% en 75% te houden, maar dan heb je waarschijnlijk een dagtaak aan het perfect op peil houden van je batterij.
3. Keep it cool: je batterij houdt van lekker fris
Je telefoon houdt wel van een beetje fris. Maar extreme temperaturen zijn niet aan je smartphone besteed. Vermijd daarom vrieskou. Opladen op een warme plek boven de 50 graden is een absolute don’t, om voor de hand liggende redenen.
Niet doen

1. Nooit volledig opladen
Deze zal je waarschijnlijk verbazen, maar 100% opladen is niet het beste voor je batterij. Een volledig opgeladen lithium-ion batterij slijt namelijk sneller. ‘s Nachts je telefoon aan de oplader hangen tot de volgende ochtend is dus geen goed idee.
2. Nooit volledig leeg laten lopen
Net zoals helemaal opladen, is helemaal leeg laten lopen ook niet goed. In elke Lithium-ion batterij zit een veiligheidscircuit, die beschermt tegen oververhitting. In geval van nood kan de batterij zichzelf uitschakelen. Als de batterij helemaal leeg is, kan dit veiligheidscircuit beschadigen. Voer je smartphone dus op tijd bij.
3. Gebruik je smartphone niet tijdens het opladen
De verwachte levensduur van een batterij wordt in een aantal cycli uitgedrukt. Dat is het aantal keren dat de batterij is opgeladen of leeggelopen. Ga je tijdens het opladen met je telefoon aan de slag, dan ontstaan er mini-cycli. De telefoon loopt leeg omdat je erop zit te werken, maar laadt ook steeds een klein beetje op.
Dus: niet meer lekker YouTuben in bed met de telefoon aan de lader!