Bijna driekwart van de Nederlanders heeft een of meerdere slimme apparaten in huis, zoals een smart tv, slimme thermostaat of slimme speaker. En 80% daarvan weet dat die apparaten gehackt kunnen worden, maar de meesten handelen er niet naar. Lees hier een aantal handige tips tegen het hacken van slimme apparaten.

Het aantal slimme apparaten in Nederland groeit en acht op de tien mensen die thuis slimme apparaten hebben, zijn zich ervan bewust dat deze apparaten gehackt kunnen worden. Toch handelen de meeste mensen daar niet naar. Zo stelt meer dan de helft van de Nederlanders updates uit of vergeet zij updates uit te voeren, blijkt uit nieuw onderzoek*. Hieruit blijkt dat mensen hun slimme apparaten niet updaten, omdat zij daar geen tijd voor of zin in hebben of omdat zij het gedoe vinden“. Deze houding geeft criminelen de gelegenheid digitaal bij je in te breken en gegevens te stelen,” stelt staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarom voert het ministerie de campagne ‘Doe je updates’.

Kom  jij ook naar de HCC!kennisdag?
Op zaterdag 7 maart wordt in Expo Houten weer een HCC!kennisdag gehouden. Veel Interessegroepen zullen op deze dag klaar staan om bezoekers te informeren en te amuseren. Het belooft, voor jong en oud, weer een leuke en leerzame dag te worden. Maak kennis met de nieuwste vliegsimulators, drones en 3D-printers. Leer hoe jij je huis slimmer kunt maken en bovendien kun je slimme apparaten goedkoop aanschaffen! En leer hoe je online je voorouders kunt opsporen en ook: hoe haal je meer uit je smartphone en tablet? Voor de echte computerliefhebbers is er de mogelijkheid om een eigen app te programmeren en voor de jeugd is er een speciale robotica-hoek met echte robots. Natuurlijk worden er ook weer interessante presentaties gegeven. Wil je alvast kijken welke presentaties jij wilt bezoeken? Zie hcc.nl/doemee

Houten ligt lekker centraal in het land. Het Kennisplein is voor iedereen gratis toegankelijk, maar voor de presentaties moet je HCC-lid zijn. Bovendien profiteer je als HCC-lid ook nog van de extra beursaanbiedingen. Reden genoeg dus om op 7 maart naar de HCC!kennisdag in Houten te komen. De vrijwilligers ontvangen je graag tussen 10.00-15.00 uur.
De data van de volgende HCC!kennisdagen is ook al bekend; die vinden plaats op 27 juni en 10 oktober 2020.

Sinds 15 januari 2020 is Windows 10 uitgerust met een compleet nieuwe versie van de browser Microsoft Edge. Deze nieuwe versie is (net als de populaire browser Chrome) gebaseerd op het open source-project Chromium, vandaar dat er veel gelijkenis is tussen beide browsers. Edge wordt continu doorontwikkeld, er zullen dan ook regelmatig nieuwe functies worden toegevoegd.

Startpagina

De standaard startpagina van Edge bevat het zoekvenster van Bing, met daaronder enkele snelkoppelingen naar uitgelichte pagina's en tot slot een overzicht met nieuwtjes van de nieuwspagina van Microsoft. De stijl van deze startpagina is naar je behoefte aan te passen via het tandwiel (rechts bovenin de pagina), bijvoorbeeld in Informatief. Wil je de standaard startpagina wijzigen, bijvoorbeeld in de zoekmachine Google? Dit is in te stellen via de knop Instellingen en meer, optie Instellingen, sub Bij opstarten, activeer de optie Een nieuwe pagina of pagina's openen, knop Een nieuwe pagina toevoegen (bijvoorbeeld www.google.nl of web.whatsapp.com). Op dezelfde wijze kunnen extra pagina’s worden toegevoegd (bijvoorbeeld de webversie van WhatsApp: web.whatsapp.com).

Nieuws - 14 januari 2020 
Woensdag krijgen alle Windows 10-gebruikers een nieuwe browser

Woensdag lanceert Microsoft zijn nieuwe Chromium browser, waarmee het bedrijf verloren marktaandeel hoopt terug te winnen.
De browser wordt automatisch via Windows Update aangeboden aan gebruikers van Windows 10 1709 (Fall Creators Update) of hoger en overschrijft de huidige versie van Edge. Dat wil zeggen: de oude browser wordt niet verwijderd, maar verborgen.
Gebruikers van Windows Pro en Enterprise kunnen via de Group Policy Editor ervoor kiezen om beide browsers naast elkaar te gebruiken. Gebruikers van Windows Home zijn aangewezen op trucjes om de oude Legacy Edge te blijven gebruiken.
Een reden om de oude browser te gebruiken zijn de bladwijzers, die in Chromium Edge alleen via

Windows inloggen met pincode workshop

Vind je het vervelend om elke keer in Windows je wachtwoord in te voeren als je scherm wordt vergrendeld, kies dan voor een pincode. Hier vind je de workshop om dit in te stellen.

Wil je je computer goed beschermen, dan heb je een wachtwoord ingesteld. En hoe meer tekens je wachtwoord heeft, des te moeilijker het te kraken is. Zo’n lang wachtwoord heeft wel als nadeel dat je het na elke schermvergrendeling opnieuw moet intikken. Tenzij je een pincode instelt. Voor zowel een Microsoft-account als een lokaal gebruikersaccount kun je je onder Windows 10 met een pincode bij het systeem aanmelden. Je hoeft dus alleen maar een paar zelfgekozen cijfers in te voeren en je krijgt toegang, zelfs zonder op Enter te drukken. Het wachtwoord heb je dan alleen in zeldzame gevallen nodig, bijvoorbeeld bij netwerkshares of als je de pincode bent vergeten.

Veilig?!
Of het gebruik van een pincode veilig is, hangt met name af van de gekozen cijfercombinatie. Klassiekers als 0000 of 1234 moet je uiteraard vermijden, maar ook andere opeenvolgende