Om je online accounts te beveiligen, heb je sterke en unieke wachtwoorden nodig. Speciale tekens, kleine letters en hoofdletters door elkaar en het liefst zo lang mogelijk. Al deze wachtwoorden onthouden, is niet te doen. Daarom is het raadzaam om gebruik te maken van een wachtwoordmanager: een digitale kluis die al je wachtwoorden bewaart.

Dankzij deze kluis hoef je slechts één sterk hoofdwachtwoord te onthouden. Dit vormt de toegang tot alle andere wachtwoorden. Er zijn echter veel verschillende managers op de markt, die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Zo bestaan er verschillen in de beschikbare functies, gebruiksvriendelijkheid en de manier van beveiligen.

Het gebruik van een manager is niet zonder risico. De meeste gebruikers bewaren de wachtwoordenkluis in de cloud, wat een reden is om kritisch naar de veiligheid en privacy te kijken. Hierbij ben je namelijk ook afhankelijk van de beveiliging van de betreffende clouddienst.

Kluis ook offline te bewaren

Toch zijn er ook managers die de kluis offline bewaren, zoals KeePass. Het voordeel is dat de gebruiker zelf verantwoordelijk is voor de beveiliging en plek waar de wachtwoorden opgeslagen zijn. Een nadeel van de offline variant is dat de gebruiker wel op de versleutelingstechniek van de manager moet vertrouwen.

Toch is het gebruik van een wachtwoordmanager veiliger dan je wachtwoorden opslaan in een bestand op je pc, in je browser of ze simpelweg te onthouden. De kluis is

HCC!net: veilig alternatief voor Gmail
De mailservice HCC!net is helemaal aangepast aan de eisen van deze tijd. Daarmee wordt de dienst een veilig en aantrekkelijk alternatief voor bijvoorbeeld Gmail.
Jeroen Bezem

Een deel van de HCC-leden gebruikt HCC!net al sinds jaar en dag. Deze gebruikers hebben de afgelopen maanden al gemerkt dat er wordt gewerkt aan de dienst. Zo werd de opslaglimiet verhoogd van 200 MB naar 1 GB en kregen ze de mogelijkheid om alvast over te stappen naar de nieuwe betaversie. De meeste veranderingen worden achter de schermen aangebracht en zijn dus nog niet direct zichtbaar. De planning is dat de nieuwe e-maildienst aan het eind van de zomer helemaal klaar is voor gebruik.
WAT IS HCC!NET?
De e-maildienst van HCC bestaat al heel lang. Sterker nog, in feite is HCC groot geworden dankzij HCC!net. Maar de technologische ontwikkelingen gaan snel en de dienst was hard toe aan een opknapbeurt. HCC-leden beschikken straks over een moderne webmailservice die de vergelijking met bijvoorbeeld Gmail glansrijk kan doorstaan. De achterliggende techniek is open source en je krijgt nergens reclame te zien, zoals bij veel gratis webmaildiensten wél het geval is. HCC!net is gebaseerd op de opensource e-mailclient Afterlogic. Dit is een gebruiksvriendelijke, lichtgewicht e-mailclient die in de cloud draait. Deze moderne webmailclient is responsive en daardoor ook zeer goed te gebruiken op een smartphone of tablet.
HOE WERKT HCC!NET?

Lees het hele artikel HIER

Bereid je iPhone of iPad voor op iOS 13 en iPadOS
 
In september komt iOS 13 en iPadOS beschikbaar voor de iPhone, iPad en iPod Touch en dat is goed nieuws! Want iOS 13 en iPadOS bevatten een hoop nieuwe opties en functies, maar ook enkele handige en welgekomen verbeteringen.
Zodra iOS 13 en iPadOS beschikbaar is kun je deze downloaden en installeren op je iDevice. Dat gaat in de meeste gevallen goed en zonder verdere problemen, toch kun je jouw iPhone of iPad voorbereiden zodat je straks direct aan de slag kan en eventuele problemen kunt beperken.
Stap 1: Ondersteunt mijn iPhone, iPad of iPod Touch iOS 13 en iPadOS?
iOS 13 is te installeren de iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr en iPod Touch 7e generatie. iPadOS wordt ondersteund op de iPad 2017 of nieuwer, iPad Air 2, iPad Air 2019, iPad mini 4 of nieuwer en alle iPad Pro modellen.

Stap 2: Zorg voor voldoende vrije ruimte

Back-up van al je Google-data

Als Android-gebruiker heb je een Google-account voor de Play Store, maar waarschijnlijk gebruik je ook andere Google-diensten als Gmail en Google Foto's. Het is dan belangrijk om je account goed te beveiligen, maar ook om regelmatig een back-up te maken van je gegevens.

Google-account beschermen
We slaan steeds meer gegevens op in de 'cloud'. Veel aanbieders van cloud-diensten, waaronder Google, maken daarbij back-ups en vaak zijn gegevens opgeslagen in meerdere datacentra, om te voorkomen dat er data verloren gaat. Ondanks deze maatregelen blijft het verstandig om hier niet alleen op te vertrouwen en zeker niet alle eieren in één mandje te stoppen.
Bij je Google-account kunnen bijvoorbeeld al je foto's opgeslagen zijn, maar ook alle e-mail en complete agenda. Ook worden veel back-ups, zoals die van je WhatsApp-gesprekken en -media, opgeslagen in Google Drive, wat een probleem kan zijn als je Google-account niet meer toegankelijk is.
Je kunt bijvoorbeeld niet meer bij je Google-account wanneer een hacker toegang heeft verkregen tot je account en het wachtwoord aangepast heeft. Google biedt de mogelijkheid om je account terug te krijgen, maar daar gaat wel tijd overheen en dat betekent dat je in de tussentijd mogelijk gegevens kwijtraakt. Mocht je geen toegang meer hebben tot je Google-account, kun je via deze pagina  een poging doen om de account terug te krijgen.
Het is van groot belang dat je er voor zorgt dat je account goed beschermd is. Dat wordt zelfs nog belangrijker al naar gelang je meer data opslaat. Het is dan ook sterk aan te

iOS: Snel schermafbeeldingen bewaren dankzij dit trucje
   
Sinds iOS 11 kun je meer met de schermafbeeldingen op je iPhone of iPad. Dankzij een handig trucje kun je snel de schermafbeeldingen bewaren.
Bij het maken van een schermafbeelding verschijnt er links onderaan het scherm een voorvertoning en kun je deze bewerken door erop te tikken. Als je klaar bent kun je de afbeelding delen, bewaren of direct wissen. Uiteraard kun je de voorvertoning ook negeren en wordt de afbeelding onmiddellijk in je fotobibliotheek geplaatst, maar het kan nog sneller.
Schermafbeeldingen maken op een iPhone of iPad
Voor je aan de slag gaat leggen we nog kort uit hoe je een schermafbeelding maakt: druk hiervoor de thuisknop en aan/uit-knop gelijktijding in. Heb je een iPhone of iPad zonder thuisknop, dan kun je dit doen door de aan/uit-knop en volume omhoog-knop gelijktijdig in te drukken. Er wordt een voorvertoning weergegeven, tik hierop om het screenshot te