ChatGPT is een AI-model dat is ontwikkeld door OpenAI en is een type Natural Language Processing (NLP)-model. Het is gespecialiseerd in taalverwerking en kan daarom taalvaardigheden vertonen, zoals antwoorden geven op vragen, gesprekken voeren en tekst genereren.
Het model is gebaseerd op Transformer-architectuur, een state-of-the-art technologie voor NLP. Dit betekent dat het model is ontworpen om grote hoeveelheden tekstgegevens te verwerken en te begrijpen hoe taal in gebruik is. Het model is getraind op enorme hoeveelheden tekstgegevens, waardoor het een uitstekende begrip heeft van taalpatronen en context.
ChatGPT maakt gebruik van pre-training, wat betekent dat het model is getraind op grote hoeveelheden tekstgegevens voordat het wordt aangepast en specifiek wordt genomen. Dit betekent dat het model al een uitgebreide kennis heeft van taal voordat het specifiek wordt opgeleid voor een taak, zoals chatbot-gesprekken.
Een van de grootste voordelen van ChatGPT is dat het model in staat is om te begrijpen hoe de taal in gebruik is en op basis van te reageren. Dit maakt het model uitermate geschikt voor chatbot-gesprekken, vanaf het moment dat het op een menselijke manier kan communiceren en antwoorden op vragen kan geven. Het model is ook in staat om tekst te genereren, waardoor het ook nuttig is voor taak zoals tekstcompletie en tekstgeneratie.
Een ander belangrijk voordeel van ChatGPT is dat het een enorme hoeveelheid kennis heeft opgeleverd tijdens het trainingsproces. Dit betekent dat het model in staat is om antwoorden te geven op vragen over een breed scala aan onderwerpen, waaronder wetenschap, technologie, geschiedenis en vele andere.
Samengevat is ChatGPT een uitstekend model voor NLP dat is ontwikkeld om te begrijpen hoe taal in gebruik is en om te reageren op vragen en gesprekken op een menselijke manier. Het model is getraind op enorme hoeveelheden tekstgegevens en daarom is een uitgebreide kennis opgebouwd over vele onderwerpen.
(Bovenstaande tekst is het antwoord van ChatGPT op de vraag: Leg in 500 woorden uit wat ChatGPT is).
Heb je ook genoeg van die ongevraagde vriendschapsverzoeken en fototags in Facebook? Wil je bepalen welke apps toegang hebben tot je account? Met deze instellingen regel je het allemaal zelf.
PC-Active - Workshop Tien handige Facebookinstellingen (pcactive.nl)
In zijn laatste nieuwsbrief schrijft Menno Schoone het volgende hierover:
In het verleden liet de virusscanner van Microsoft (die toen nog Windows Defender genoemd werd) regelmatig steken vallen, en was het zeker zinvol om een alternatieve scanner te installeren. Sinds Windows 10 is de kwaliteit van de beveiligingstool van Microsoft (die inmiddels Windows-beveiliging heet) echter enorm verbeterd! Windows-beveiliging is een realtime scanner waarmee Windows op geavanceerde wijze wordt beveiligd tegen virussen, malware, ransomware, spyware en soortgelijke bedreigingen. Daarnaast bevat Windows-beveiliging een firewall voor de internetverbinding en een phishing- en SmartScreen-filter voor de browser Edge. En voor het geval een besmetting aan het oog van de beveiliging is onttrokken, wordt de pc periodiek gescand op besmettingen.
Je kan je dus afvragen of het nog wel zinvol is om een alternatieve scanner te installeren. Onafhankelijke tests (zoals die van AV, zie www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/; kolom Protection) laten in ieder geval al jaren zien dat de beveiliging van Microsoft net zo goed beveiligt als alternatieve scanners. Daarbij komt dat alternatieve scanners vaak ongemerkt voor vage problemen zorgen. Vandaar dat ik thuisgebruikers al jaren adviseer om op Windows-beveiliging te vertrouwen.
Het advies is om de gratis scanners sowieso te negeren aangezien deze niet alleen slechter presteren, maar de gebruiker ook voortdurend lastigvallen met irritante pop-ups over de betaalde versie. Denk je er toch over om Windows-beveiliging te vervangen door een alternatieve scanner, realiseer je dan dat deze vooral voor een veilig gevoel zorgen maar dat het er niet per se veiliger op wordt... Gratis scanners voegen qua veiligheid niets toe en bij de betaalde scanners gaat het voornamelijk om de extra's (voor zover die daadwerkelijk een toegevoegde waarde hebben).
Microsoft heeft de beschikbaarheid aangekondigd van de Windows 11 2022 Update, de eerste grote update voor Windows 11 sinds dit besturingssysteem in 2021 werd gelanceerd.
Vorig jaar kwam Microsoft met Windows 11, de opvolger van Windows 10. Eén jaar later komt de de eerste grote update voor Windows 11 die Windows 11 2022 Update heet (ook wel Windows 11 22H2 genoemd). De belangrijkste aanpassingen en verbeteringen zijn het vernieuwde Startmenu, een vooral qua uiterlijk vernieuwd Taakbeheer, betere compatibiliteit voor aanraakbesturing en een betere Taakbalk. Zo kun je apps openen door deze naar de Taakbalk te slepen en heeft de Taakbalk nu een overflow-functie: apps worden in een los menu gezet als er geen ruimte meer is voor een icoon op de Taakbalk. Onderaan het artikel lees je wat Microsoft allemaal met de Windows 11 2022 Update wil bereiken.
Hoe maak ik een kloon-kopie van de ssd waar Windows 11 op staat?
Een kloon-kopie is een echte 1-op-1 kopie van een harde schrijf of ssd waarbij er sector-voor-sector wordt gekopieerd. Werkelijk alles gaat mee... Zo'n kloon-kopie maak je als Windows 11 - bijvoorbeeld - helemaal compleet is geïnstalleerd en goed functioneert. Zo kun je terugvallen op een goed werkend 'iets'. Ook kun je zo'n kloon-kopie maken als je een hdd wilt vervangen door een ssd of je ssd door een groter exemplaar. Hoe maak je zo’n koon-kopie?
Een kloon-kopie is iets anders dan een back-up: die bevat alleen de (persoonlijke) bestanden die je veiligstelt. Een kloon omvat ook het besturingssysteem en de geïnstalleerde programma's. Handig om alles in één bij de hand te hebben.
Zo'n kloon-kopie bewaar je op een opslagmedium en het meest voor de hand ligt dan een grote