1 juni 2021: wat verandert er aan je Google One-opslag?

Google One is de dienst van Google voor - gratis of betaalde - opslagruimte in de cloud. Voordat die naam werd bedacht, heette de cloudopslag nog Google Drive, wat verwarrend was omdat Drive slechts een van de drie programma’s was die om opslagruimte vroegen, naast Gmail en Google Foto’s. Google One maakte een eind aan die verwarring, maar komt vanaf 1 juni wel met nieuwe spelregels. We zetten het daarom nog een keer op een rijtje: wat telt er allemaal mee voor je cloudopslag en hoe check je hoeveel ruimte je nog over hebt?

Tot 15 GB aan opslagruimte in Google One gratis. Heb je meer ruimte nodig, dan neem je daarvoor een betaald abonnement voor 100 GB, 200 GB of 2 TB, en zelfs 10, 20 en 30 TB zijn mogelijk. De volgende programma’s vallen onder de cloudopslag, of je nu een gratis of betaald abonnement hebt

  • Google Drive: alles wat in je persoonlijke Drive staat, inclusief de Prullenbak. Het loont dus om die regelmatig te legen.
  • Gmail: al je e-mails en bijlagen, inclusief berichten die in de Spam-box en de Prullenbak staan.
  • Google Foto’s: alle foto’s en video’s die zijn opgeslagen in het ‘originele’ bestandsformaat.

Vanaf 1 juni 2021 tellen ook de volgende zaken mee voor je opslagruimte:

  • Alle nieuwe foto’s en video’s die je uploadt naar Google Foto’s, dus inclusief high-quality beelden. Dat was voorheen niet zo.
  • Nieuwe bestanden uit de programma’s Google Docs, Sheets, Slides en Forms.

Datum 2021 Locatie Onderwerp          Presentator                
6-jan SR Algemeen Navigatie  Henk Geesink 63
12-jan SR Rotterdam/Zoetermeer Navigatie Henk Geesink 40
13-jan SR Gouda/Woerden/Bodegraven Navigatie Henk Geesink 23
18-jan AN Android Google apps Hans Niessen 81
20-jan  SR Algemeen Navigatie Henk Geesink 32
26-jan SR Capelle/Delft Navigatie Henk Geesink 25
1-feb AN Android Android functies  Hans Niessen 53
2-feb ZH Rotterdam/Delft Nextcloud Bart van Dijk 38
4-feb SR Algemeen Veilig internet Henk Geesink 22
8-feb ZH Capelle/Gouda Nextcloud Bart van Dijk 33
9-feb SR Rotterdam/Zoetermeer Veilig internet Dick Kok 65
10-feb   SR Gouda/Woerden/Bodegraven  Veilig internet Gerard Rademakers  30
15-feb AN Android Digi-D Hans Niessen 71
18-feb SR Algemeen Veilig internet Henk Geesink 40
22-feb ZH Dordrecht/Zoetermeer Nextcloud Bart van Dijk 23
23-feb SR Capelle/Delft Veilig internet Dick Kok 32

Windows 11 1

Microsoft heeft op 24-6-2021 Windows 11 aangekondigd. De gratis upgrades zullen pas in 2022 beschikbaar zijn voor compatibele apparaten. Om de gratis upgrade naar Windows 11 te krijgen, moeten PC gebruikers Windows 10 op het apparaat hebben geïnstalleerd. Daarnaast moet er worden voldaan aan de minimale systeemeisen. Windows 10 wordt tot 14-10-2025 ondersteund.
Meer informatie via onderstaande links: 
Upgrade naar het nieuwe Windows 11-besturingssysteem | Microsoft
Introductie van Windows 11 | Windows Experience-blog

Na de grote veranderingen in iPadOS 13 doet Apple het dit jaar wat rustiger aan. IPadOS 14 mist enkele handige functies die de iPhone wel heeft gekregen.

In iPad0S 14 kun je de widgets niet overal plaatsen op de iPad. Ook de appbibliotheek ontbreekt nog in deze eerste versie van iPadOS14. Gelukkig heeft Apple al wel laten doorschemeren dat die appbibliotheek ook op de iPad gaat komen. Een belangrijke vernieuwing is dat je een Apple Pencil nu op veel meer plaatsen kunt gebruiken. Verder verklappen we je enkele handige mogelijkheden in Apple’s Notities-app.

WEER EEN BEETJE MEER MAC 
 In iPadOS 14 krijgen veel apps een nieuw design met een zijbalk. Hierdoor spring je in Foto’s bijvoorbeeld snel naar een album. Net als bij apps op de Mac, die ook altijd een zijbalk hebben. Daar heet hij ‘navigatiekolom’. Ook zijn er nu in iPadOS uitklapmenu’s en vervangt een compacte datumprikker het eindeloze tandwieltje. Apps maken zo beter gebruik van het grotere iPad-scherm. Wat ook aan macOS doet denken, is de vernieuwde zoekfunctie. Die is niet meer schermvullend, maar verschijnt voortaan midden in beeld, zoals bij Spotlight op de Mac.

Klik hier voor de complete workshop.

Wat we in ieder geval aan de hele Covid19 pandemie hebben overgehouden, is dat we massaal gebruik zijn gaan maken van videobellen.
Daarvoor zijn verschillende streamingdiensten op de markt, waarbij HCC heeft gekozen voor Jitsi Meet. Onze online bijeenkomsten vinden plaats via dit platform.

Het is goed te weten, wat anderen vinden van Jitsi Meet.
Onze collega's van androidplanet.nl schrijven er dit over:

Jammer genoeg nemen veel videobel-apps het niet zo nauw met de privacy van gebruikers. Jitsi Meet is hierop een uitzondering, want de dienst werkt met end-to-end encryptie.

Dit betekent dat anderen niet kunnen meeluisteren naar jouw gesprekken. Ook is de broncode openbaar, waardoor we precies weten hoe het programma werkt. Bovendien wordt Jitsi Meet gemaakt door een ontwikkelaar zonder winstoogmerk en heb je geen account nodig om te videobellen. Al deze factoren bij elkaar maken van Jitsi Meet een interessante nieuwkomer in 2020.