Agenda

Download als een iCal bestand
3D werkgroep
Donderdag, 16 Juni 2022, 19:30 - 22:00
door Leo Bijvoet

Leden van de 3D-werkgroep Delft,

Donderdagavond 16 juni bespreken we in het plenaire gedeelte van onze bijeenkomst het 3D-printen van een propeller aangedreven wagentje.

Op de vorige bijeenkomst heeft Jos Richters zijn ontwerp door het Voorhof laten rijden en vertelde over de problemen die hij bij het ontwerp had ondervonden (zie onderaan dit bericht). Op 16 juni hopen we dat onze leden over zijn problemen hebben nagedacht en dat we met elkaar oplossingen kunnen bespreken.

In Juli en Augustus gaan we met vakantie en vinden dan misschien tijd om een zelfbedacht wagentje à la Jos te ontwerpen. We kunnen elkaar via het smoelenboek wellicht helpen. In september rijden dan hopelijk een aantal propeller aangedreven wagentjes in het Voorhof rond.

Met vriendelijke groet, Dré, Ed, Jos en Leo

 

Het voorstel van Jos voor het bouwen van een propeller aangedreven kar
waarbij verdere verbeteringen van de deelnemers welkom zijn.

foto kar

Het is geen uitgewogen ontwerp. De motor die ik heb gebruikt is er een die ik nog ergens had liggen en ooit bij Ali Express heb gekocht waarvan ik verder geen gegevens heb. Vermoedelijk is het een motor die in helikoptertjes of drones worden gebruikt, nominale toerental, voltage etc. niet bekend. Ik laat de motor met propeller op een 9 volt batterij lopen dat gaat wel voor even, de batterij spanning zakt naar circa 3 volt wanneer de motor loopt, dus motor en batterij zijn niet goed op elkaar afgestemd. Maar wie weet zijn er mensen met wat meer ervaring hebben met het aandrijven van propellers, dan kan dat een goede aanvulling op dit projectje zijn. Let wel bij mij wordt het motortje erg heet vandaar dat het in een triplex plaatje is geklemd, het plaatje is eenvoudig met M3 boutjes op een strip te bevestigen.

Het aan en uit zetten van de motor doe ik met een ESP32 bordje waarvoor een aparte 9 Volt batterij op het karretje is geplaatst. De ESP32 is standaard voorzien is van een bluetooth module en WIFI, zodat ik de motor via mijn mobieltje aan en uit kan zetten. Ik probeer ook met de servomotor, die op het karretje zit, het voorwiel te sturen. Zover ben ik op dat moment nog niet.

Verder is de constructie van het karretje d.m.v. de door mij zelf gestandaardiseerde Meccano strippen gemaakt, die naar iedere gewenste lengte maar ook als hoekjes en u-stripje naar wens gemaakt (lees geprint) kunnen worden. Batterijen en de ESP32 module zijn middels elastiekjes op het karretje bevestigd.

Het voornaamste wat ik er mee beoog is de lol vooral ook als demonstratie voor kinderen. Maar het ontwerp verdient nog wel verdere ontwikkeling, enerzijds is dat ook wel het mooie ervan.

Hieronder een 3-tal gemaatvoerde screenshots van mijn ontwerp met SketchUp. 
Ik ben benieuwd wat anderen ervan willen maken.

Groet, Jos

 Propeller

Onderdelen karretje

 Karretje2

 

Locatie HCC!3D Het Voorhof Delft
Herman Gorterhof 165
Delft
Zuid-Holland
2624 XL
Nederland